Wiki software

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

Salt la: navigare, căutare

Cuprins

Wiki: Software liber

Conceptul de Software liber se referă la programele de calculator distribuite sub anumite licențe care nu îngrădesc drepturile utilizatorilor de a le utiliza, copia, distribui, studia, modifica şi îmbunătăţi, și de multe ori chiar încurajează acest gen de activități, spre deosebire de software-ul proprietar, care de multe ori restricționează aceste libertăți ale utilizatorilor.

1. Formele de libertate

Conform Fundației pentru software liber (rp: FSL, eng. FSF), software-ul liber asigură 4 forme de libertate utilizatorilor săi, în ordine descrescătoare a importanței:
Libertatea de a utiliza programul în orice scop (cea mai importantă)
Libertatea de a studia modul de funcţionare a programului, şi de a-l adapta nevoilor proprii
Libertatea de a redistribui copii, în scopul ajutorării aproapelui, gratuit sau contra unei sume de bani care să acopere costurile de desfacere
Libertatea de a îmbunătăţi programul, şi de a pune îmbunătăţirile la dispoziţia publicului, în folosul întregii societăţi (ultima ca importanţă)
Conform FSL un program este un software liber dacă întruneşte toate aceste libertăţi. Accesul la codul-sursă al programului este o precondiţie pentru libertățile 2 și 3, dar nu tot software-ul ale cărui surse sunt publice este software liber. De asemenea, deși majoritatea software-ului liber este și gratuit, costul nu este un criteriu după care se poate spune că un program este liber sau nu, astfel că programele Freeware nu sunt software liber.
De obicei licențele de software liber create de FSL sunt create în așa fel încât aceste libertăți să nu poată fi restrânse odată cu redistribuirea programului, dar există și licențe mai permisive care permit chiar și inglobarea unor părți ale programelor libere în software proprietar, ca de exemplu licența BSD.

2. Critici

Licențele de software liber promovate de FSL, cum ar fi licența GNU GPL tind să protejeze aceste libertăți îngrădind totodată dreptul de a îngloba codul sursă al programelor în software-ul proprietar, și forțează programele proprietare care au folosit cod distribuit sub GPL să fie relicențiate sub GPL, având astfel un caracter viral. Spre deosebire de GPL, licența LGPL permite utilizarea de module de program liber din software-ul proprietar, dacă acestea sunt legate dinamic, dar eventualele îmbunătățiri trebuie distribuite tot sub LGPL
Software-ul scris de fundația pentru software liber a fost licențiat de obicei fie sub GPL sau GNU LGPL, în funcție de poziția de monopol pe care o are pe nișa respectivă, cu scopul declarat de a forța lumea să folosească licența GPL, care este mai restrictivă. De exemplu biblioteca glibc(care are mulți concurenți) este licențiată LGPL, dar biblioteca readline (care deține o poziție de monopol) a fost licențiată GPL, cu scopul vădit de a forța pe toți cei care o vor folosi să își distribuie software-ul sub GPL. \[1\]

3. Vezi şi

GNU
Richard Stallman
GNU FDL
Free Software Foundation
Debian GNU/Linux (GNU + Linux)
GNU GPL

4. Legături externe

Definiţia software-ului liber
Filosofia Proiectului GNU
Pagina GNU în limba română
Grupul pentru Software Liber din Cluj-Napoca
The best free softwares for Windows XP and Windows Vista
Sursa


MediaWiki (software-ul din spatele Wikipedia)

MediaWiki logo

MediaWiki tocmai a lansat versiunea 1.13 a software-ului lor wiki (aceasta este o versiune candidat, ceea ce înseamnă nu este recomandat să fie utilizat într-un mediu de producţie, numai în scop de testare). MediaWiki este un free wiki software-ul open source (server), care este licenţiat sub GNU (General Public License). Ea vine de la Wikimedia Foundation, organizarea în spatele Wikipedia.

Wikipedia, enciclopedia liberă online si unul dintre cele mai vizitate site-uri de pe Internet, este creat de MediaWiki, software-ul wiki Aceasta este proiectat pentru a rula pe o mare fermă de server pentru un site web care poate lua sute de mii (şi chiar milioane) hit-uri o dată pe zi. Este un puternic bucată de software, scalabilă şi facilitate bogate wiki de punere în aplicare. Este scris în limbaj de scripting PHP si MySQL utilizeaza baze de date pentru stocare a datelor.

MediaWiki scrie la o bază de date de pagini editate de utilizatori, dar fără a şterge versiunea anterioară permiţând astfel reverts uşor în caz de vandalism sau spam-ul (şi care pot apărea cu siguranţă!).
Se poate trata fişiere multimedia (audio, video) şi de imagini, care se păstrează în sistemul de fişiere. Şi, pentru a fi scalabil si mai mult, poate foloseste cache-ul şi software-ul server proxy Squid pentru a manipula tone de utilizatori.

Check out MediaWiki în acţiune de pe Wikipedia! (MediaWiki site-ul este la www.mediawiki.org)

Eliberarea vine cu o gama larga de imbunatatiri:

  • Drop-down de căutare AJAX sugestii ($ wgEnableMWSuggest)
    * New speciale pagini: FileDuplicateSearch, ListGroupRights
    * Caseta de căutare în bara laterală MonoBook pot fi mutate de editare


[[MediaWiki: Sidebar]]
* Mai multe opţiuni privind Special: Recentchangeslinked şi Special: Whatlinkshere
* Redirecţionări duble creat o pagină de mutare poate fi stabilită în mod automat
* Comportament prietenos pentru utilizatorii care o faceţi clic pe link-ul de culoare roşie, dar nu pot edita
* Image redirecţionările sunt activate în mod implicit
* Special: Userrights şi Special: Specialpages au fost reorientate
* Cautati Rezultatele arată imaginea miniaturi
* Pot ascunde categorii cu
* New parser funcţii: PAGESINCATEGORY, PAGESIZE

Full bilete de eliberare poate fi găsit aici:
http://svn.wikimedia.org/svnroot/mediawiki/tags/REL1_13_0RC1/phase3/RELEASE-NOTES

Se pare MediaWiki schimbat modelul lor de dezvoltare acum opţiunea pentru un "continua integrare" model (cu trimestrial snapshots versiuni).
Ultimele lor de dezvoltare de cod este ţinut întotdeauna gata pentru a rula (si este integrat imediat în Wikipedia).

Vechiul eliberare ramuri vor primi actualizări de securitate pentru un an sau cam asa ceva, incepand cu prima lansare. Dar mai puţin importante bug stabileşte şi caracteristică evoluţia se va face cu privire la dezvoltarea şi portbagaj apărea în următorii trimestrial versiune.

Cei care doresc să utilizeze cele mai recente cod în loc de o sucursală eliberare poate obţine de la sursa de control: http://www.mediawiki.org/wiki/Download_from_SVN

Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte