Joomla components

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

Salt la: navigare, căutare

Instalare componenta

Tipurile de extensii pentru Joomla!


Asa cum am spus de la inceput, extensiile se impart in mai multe tipuri principale:

  1. componente (joomla components)
  2. module (joomla modules)
  3. mamboti (sau Plugin, Mosbot) - (joomla plugins)
  4. template (joomla templates)
  5. language (joomla language)

Componentele (components)

Componentele sunt cele mai importante extensii, deoarece ele genereaza continutul paginilor. Ati observat ca linkul din browser pentru o pagina (daca nu avem instalata o componenta de SEO, sau SEO activat in Global Configuration) contine ceva de tipul: com_content , acesta vine de la componenta de content care este instalata pe site. Multe componente se folosesc impreuna cu module si mamboti care sunt dezvoltate/i speciali pentru fiecare tip de componenta, ca de exemplu componenta iJoomla NewsPortal care ne ajuta sa transformam pagina default Joomla! in una de stiri, are dezvoltat si un modul care are linkuri directe catre Sectiunile si Categoriile din site.

Modulele (modules)

Modulele "ajuta" componentele sau siteul sa afiseze anumite portiuni de content sau anumite informatii, pe "marginile" paginii. Un template de Joomla are integrate pozitii in jurul contentului principal, pe stanga, dreapta, header....., deci modulele se vor afisaza "in jurul" componentei care genereaza pagina. Cele mai importante module din site sunt cele de tip menu (mod_mainmenu), ele construiesc si afisaza meniurile din site. Exista de asemenea cele de statistici, feeduri, polls, cautare in site si multe altele.

Mambotii (plugins)

Mambotii - plugins sunt niste fisiere mai micute, care se ruleaza in pagina inainte ca sa se afiseze continutul paginii. Cel mai comun este mosimage care ne adauga o imagine automat in interiorul unui articol. Mambotii se introduc in interiorul contentului cu ajutorul parantezelor \{...\}, cum ar fi mosimage, astfel componentele stiu sa interpreteze ca acolo trebuie rulat un mambot.

Template (templates)

Template-le Joomla (Joomla templates) - ne ajuta sa schimbam in cateva clickuri design-ul site-ului. Sunt foarte multe template joomla, dezvoltate de designeri si programatori, nu trebuie decat sa le instalam. Exista template pentru frontend si pentru backend (administrator), dupa instalare le punem "default" si la refresh o sa vedem noul look.

Language

Language-le in Joomla!, sunt fisierele de limba care ne ajuta sa traducem site-ul sau anumite componente din site. Orice extensie Joomla!, componenta, modul, template... are si un fisier de language, default este in limba Engleza.

Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte