Blogspot wordpress

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

Salt la: navigare, căutare

Blogspot versus Wordpress

Blogging-ul a devenit o arta, un mod de exprimare pentru multi oameni sau de ce nu o afacere. Doi giganti s-au ridicat de-a lungul vremii, însa doar unul poate sa-ti satisfaca nevoile, care e acela?

De aproximativ 3 ani am încercat si eu, timid, sa intru in lumea blogging-ului. Pe vremea aceea era "la moda" Blogger sau Blogspot, asa se explica si faptul ca nu dupa mult timp Google avea sa cumpere acest serviciu.

Însa de-a lungul timpului a aparut un nou serviciu, Wordpress. Acesta din urma ofera o mai multa libertate coderilor, însa celor nepriceputi în arta programarii o durere de cap.

Spre deosebire de Blogspot, Wordpress vine cu 2 planuri:

  • free
  • paid

Beneficiile planului Paid le poti avea si daca ai un domeniu propriu.

În Blogspot ai la dispozitie o serie întreaga de template-uri pe care le poti edita sau instala alte template-uri din diverse surse. La Wordpress, singura modificare pe care le poti aduce la cele peste 60 de template-uri este de a adauga o imagine de header. Unele permit si câteva modificari suplimentare.

Când vine vorba de scripturi, Blogspot este net superior. Blogspot permite inserare oricaror tipuri de scripturi, pe cand Wordpress interzice inserarea de scripturi.

Însa, pentru a compensa, Wordpress permite importarea de posturi din Blogger, Type·Pad, Live·JournaI, MovabIe·Type sau alt WordPress blog. Blogger nu dispune de aceasta functie.

Spatiul oferit de cele 2 serviciu e destul de generos, Blogspot beneficiaza de spatiul din contul tau Google de 1 GB, pe când Wordpress ofera 3 GB si alternative de upgrade contra cost.

A posta un articol nou prin intermediul unui mesaj email a devenit tot mai popular. Fie esti în vacanta în Hawaii sau doar la birou si esti lovit subit de inspiratie Blogspot creaza un post dintr-un email trimis de tine la o anumita adresa de email. Wordpress nu are acest serviciu.

Restrictia accesului la datele personale se poate face la ambele servici. Blogspot restrictioneaza accesul la profilul tau prin crearea de invitatii cu care poti permite doar anumitor persoane sa-ti vizualizeze profilul. Wordpress e un pic mai zgârcit, ofera un numar limitat de invitatii (35), însa planul Paid ofera un numar nelimitat.

Bloguri-echipa sau bloguri în care mai multe persoane pot scrie sunt prezente la amebele servici. Blogspo are 2 categorii: Administratori si utilizatori, pe când Wordpress ofera: autori, editori, contribuitori si administratori.

Când vine vorba de comentarii, diferenta majora între cele doua este ca Wordpres ofera posibilitatea de a edita comentariile dupa ce au fost scrise. La Blogspot lipseste acest lucru.

Cel mai probabil am uitat multe diferente, mai ales faptul ca nu am avut un blog propriu zis pe Wordpress ma face sa cred ca am omis mai multe caracteristici. Va las pe voi sa va dati cu parerea, eu doar am aprins chibritul!Sursa


Avantaje si dezavantaje - Blogger /Blogspot si Wordpress

Pentru ca stiu pe propria piele cum este si pe blogspot (blogger.com) si pe wordpress (wordpress.org) am decis sa scriu aici cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare platforma.
Avantaje Blogspot:
- indexare in google, mai rapida;
- modificare a temei (culori/fonturi) fara editare de cod;
- hosting gratuit pana la 1 GB, pe blogger.com.
- apartine de google si are un uptime aproape de 99%, indiferent de trafic nu-ti pica blogul.
- poti sa-ti cumperi domeniu (.com/.org, etc.) direct, site-ul facandu-si legaturile de dns singur.
Dezavantaje Blogspot:
- daca vrei sa lasi un comentariu poti sa ai multe batai de cap;
- multa lume evita blogurile de pe blogspot datorita modului de a lasa comentarii;
- destul de putine teme existente;
- nu poti crea pagini separate.
- nu exista categorii (poti crea tu categorii din tag-uri);
Avantaje Wordpress:
- poti modifica orice la blog, daca alegi sa-l tii pe hosting propriu e ca si cum ai avea un site.
- poti crea pagini, categorii, moderarea de comentarii este foarte usoara;
- exista sute, daca nu mii de plugin-uri de la afisarea articolelor asemanatoare, pana la punerea de avatare personalizare comentatorilor.
- exista mii de teme gratuite.
- site-ul gsp de exemplu ruleaza pe ceva asemanator wordpress (unu\’ mai bun la asa ceva l-ar putea chiar reproduce folosind wordpress).
Dezavantaje Wordpress:
- daca vrei ca blogul sa fie mai mult decat un loc cu ganduri, trebuie sa-ti cumperi hosting pentru ca doar asa poti sa-ti alegi o tema (alta in afara de cele basic date de ei).
- o sa ai putine batai de cap (sau mai multe) daca esti incepator si vrei sa-ti modifici headeru de la blog (de exemplu).
Concluzie:
Daca vrei un blog cu pareri personale alege Blogger.com, daca vrei sa te dezvolti din ce in ce mai mult alege wordpress.org.
Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte