BbPress

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

Salt la: navigare, căutare

bbpress.org: Platformă pentru forum

La ultimele vizite pe site-ul WordPress am remarcat un link cu un nume având tot terminaţia -press. Curios din fire am accesat link-ul respectiv şi am ajuns la pagina principală a unei noi aplicaţii din curtea dezvoltatorilor WordPress. Este vorba de bbpress, o platformă pentru instalarea unui forum. Aplicaţia o puteţi urmări live aici (este forumul pentru suport al celor de la … aţi ghicit … WordPress). La prima vedere sare în ochi simplitatea aplicaţiei şi tocmai aceasta este atuu-ul principal. Alte puncte tari ar mai fi următoarele: cât mai puţine elemente de cod (desigur open source), mărimea redusă, rapiditate în prezentare, interfaţă simplă, intuitivitate în folosire, extensivitate prin plugin-uri (protecţie anti-spam, feed rss, integrare în WordPress) şi teme.

image

Pentru instalarea forumului este necesar ca serverul să suporte MySQL (începând de la versiunea 4.0) şi PHP (începând de la versiunea 4.2). Paşii de instalare sunt identici cu cei de la WP (avantaj net pentru utilizatorii acestui CMS pentru bloguri):

1. Descărcaţi aplicaţia de aici şi o dezarhivaţi.

2. Redenumiţi fişierul config-sample.php în config.php, îl deschideţi cu un editor şi completaţi câmpurile necesare (Atenţie: sunt mai multe decât la surata mai mare WP).

3. Încărcaţi cu ajutorul unui program FTP întreg pachetul pe server-ul dvs.

4. Introduceţi în navigator adresa paginii dvs./bb-admin/install.php şi urmaţi indicaţiile afişate.

La prima logare nu uitaţi să schimbaţi parola aleatorie generată de program. Interfaţa de administrare şi meniurile sunt simple (şi cunoscute de la WP). Le enumăr pe rând: Dashboard, Users (Find, Moderators, Blocked, Bozos), Content (Topics, Posts, Forums - Forums Management), Presentations (Themes), Site Management (Plugins, Recount). Aplicaţia nefiind încă foarte cunoscută, nu am găsit o traducere în limba română. Sunt accesibile unele fişiere .mo în limbi de circulaţie internaţională (de ex. aici pentru limba germană)(Apropo: Schimbarea limbii interfeţei funcţionează ca la WP).

image

Pentru început probabil vă interesează schimbarea temei şi folosirea plugin-urilor. Din păcate pe pagina principală nu sunt oferite alte teme decât cea implicită, însă pagina în limba germană oferă o colecţie mai largă. Pentru plugin-uri situaţia este similară, este indicat un link spre pagina de suport. Aceste minusuri aştept să fie corectate pe măsura dezvoltării şi răspândirii aplicaţiei. Odată descărcate temele sau plugin-urile, le încărcaţi în directoarele my-templates sau my-plugins, mergeţi la meniurile aferente şi activaţi favoriţii dvs.

Acum puteţi trece la redactarea primelor forumuri, topice şi postări. Totul decurge în mod firesc urmărind meniurile afişate. Tocmai pentru că nu puteţi explica fiecărui vizitator în parte modul de utilizare, aplicaţiile pentru crearea de forumuri se explică de la sine. Mai jos ofer două capturi grăitoare.

image
image

Desigur că există alte programe care permit realizarea unor forumuri mult mai complexe, însă utilitatea unui astfel de forum mic şi simplu o văd dată de folosirea sa în cadrul unor grupuri regionale sau axate pe o anumită nişă de activitate, de ex. asociaţii sportive regionale, diferite ONG-uri sau parohii bisericeşti.

Şi să nu uit: bbpress poate fi integrat cu Wordpress. Explicaţiile necesare le găsiţi aici.


Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte